Heimon tarina

Keväällä 2020 koronavirus sulki maailman ja ajoi ihmiset omien kotiensa suojaan. Hetken omassa pesässään ihmeteltyään heimopäällikkö Anna ja myönteinen tuulettaja Tiina päättivät, että jotain on tehtävä, jotenkin on saatava taas yhteys muihin ja jatkettava työtä. Tästä ajatuksesta syntyi Heimo, verkkovälitteinen starttipaja nuorille. Viitasaaren kaupunki antoi idealle mahdollisuuden ja sen jälkeen lähetettiin savumerkkejä AVIlle ja Metsä Fibrelle ja heimotuli pääsi heidän avustuksellaan roihuamaan. Naapuripitäjät Pihtipudas ja Äänekoski kutsuttiin mukaan ja näin oli ensimmäinen heimo koossa.

Syksyn saapuessa heimopäällikkö, myönteinen tuulettaja ja heimoneuvosto suunnittelivat tulevaa ja syyskuussa 2020 heimo alkoi kokoontua virtuaalisen heimotulen äärellä Discordissa. Heimotuli houkutteli luokseen nuoria omista pesäkoloistaan matkojen päästä ja yhdessä päästiin luomaan uutta tapaa kohdata ja toimia. Tulen äärellä keskusteltiin ja työskenneltiin aina ennalta suunniteltujen teemojen parissa ja heimolaisia kannustettiin tutkimaan sekä omaa kotikoloaan että avaamaan oven myös omaan lähiympäristöönsä ja luontoon. Yhdessä pohdittiin esimerkiksi tunteisiin, itsetuntoon ja omaan hyvinvointiin liittyviä asioita heimopäällikön ja myönteisen tuulettajan luomien tehtävien avulla. Toisinaan tehtävissä tarvittiin tietynlaisia materiaaleja, esimerkiksi paperia ja kyniä, tunnesanalalistoja, vahvuussanalistoja, vihko, maalauspaperia, lehtiö, puuvärit, terotin, pyyhekumit, kulmalukkokansio valmiille töille, post-it-laput, maalit, pensselit, leivontatarvikkeet teeleipiä varten sekä tarvikkeet jalkakylpyä varten. Kaikki nämä reipas kirjekyyhky lennätti heimolaisten kotikolojen ovelle jottei heimolaisten tarvinnut lähteä itse niitä metsästämään tai keräilemään.

 

Ensimmäiset heimotulet paloivat koko syksyn. Heimo tavoitti nuoria, jotka eivät aiemmin ole suostuneet mukaan tai pystyneet osallistumaan lähipalveluihin. Virtuaalisen tulen äärelle oli kuitenkin helppo kokoontua ja kynnys oli riittävän matala. Nuorilta kerätyssä palautteessa kaikki kertoivat osallistuneensa toimintaan mielellään ja kokivat tehtävät mielekkäiksi. Heimon kokoontumisille on siis selvästi tarvetta ja uudet heimotulet ovatkin syttymässä pian.

Heimon naiset Anna Kemppainen ja Tiina Honkonen metsässä

Heimoa vetävät Heimopäällikkö eli starttipajavalmentaja, yhteisöpedagogi ja kuva-artesaani Anna Kemppainen Viitasaaren kaupungilta (kuvassa oikealla) sekä Myönteinen tuulettaja eli nuorisotyöntekijä, työnohjaaja ja kouluttaja Tiina Honkonen Myötätuuli Tiina Honkonen ky:stä. Meillä molemmilla on juuret maaseudulla, metsässä ja nuorisotyössä ja uskomme siihen, että elämän tarjoamiin mahdollisuuksiin kannattaa tarttua. Metsän ja luonnon lisäksi meitä innostaa kuvat ja värit, kirjat ja kirjoittaminen ja uusien asioiden kokeileminen.

Heimon toiminnan mahdollistavat Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto, Viitasaaren kaupunki sekä Metsä FIbre Oy:n Äänekosken Biotuotetehdas.

Tervetuloa mukaan Heimoon, otamme sinut mielellämme mukaan matkalle!

Heimon toiminnan mahdollistavat:

AVI logo
Viitasaaren logo
Metsä logo